piątek, 15 września 2017

CHLEBEK BANANOWY ze śliwką

5 bardzo dojrzałych bananów, rozgniecionych
100 g masła/smalcu, roztopionego
1/3-1/2 szklanki ksylitolu
2 jajka
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki jaglanej
5 dużych śliwek

W przepisie tym do mieszania wystarczy nam widelec.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi widelcem bananami. Wmieszać ksylitol, jajka. Na końcu dodać mąki z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do długiej keksówki lub tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na wierzchu przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki, skórką w dół. Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
 
Chlebek podzieliliśmy na 10 porcji.