poniedziałek, 14 sierpnia 2017

KURCZAK PIECZONY W PAPILOTACH

KURCZAK W PAPILOTACH
z batatem i zieloną fasolką szparagową

3-4 średniej wielkości bataty
450-500 g zielonej fasolki szparagowej
4 piersi z kurczaka (ok. 150 gramów),
oliwa z oliwek,
4 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek.

Przygotować 4 arkusze papieru do pieczenia (o wymiarach ok. 30 × 30 cm). Na środku pojedynczego arkusza położyć pierś z kurczaka, skropić oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, odwrócić i powtórzyć. Położyć na górze ząbek czosnku. Górny i dolny koniec arkusza połączyć nad kurczakiem i zwinąć, po czym zwinąć prawy i lewy koniec. Tak przygotowany pakieciki przełożyć na blachę.

Obieramy bataty, kroimy na grube frytki, układamy na drugiej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), skrapiamy oliwą z oliwek i lekko posypujemy rozmarynem.

Obie blachy wstawiamy do piekarnika (batat wyżej, a kurczak niżej) nagrzanego na 200 stopni (góra-dół) na 30 minut.

Po 15 minutach wyciągamy blachę z batatami, przesuwamy je na bok i w wolne miejsce wsypujemy fasolkę, skrapiamy ją oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy całość z powrotem do piekarnika.

Po kolejnym kwadransie posiłek jest gotowy.

Z podanej ilości otrzymujemy 4 porcje.