niedziela, 18 czerwca 2017

HUMMUS

8 łyżek sezamu
3 łyżki oliwy extra vergine
1 słoiczek 540 g (400 g bez zalewy) ciecierzycy – można takie coś zakupić w tygodniu meksykańskim w Lidl
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól i pieprz
1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy extra vergine


Sezam wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie je uprażyć. Następnie zblendować na pastę dodając ok. 3 łyżki oliwy extra vergine.

Do gotowej pasty tahini dodać odsączona ciecierzycę (zostawiając część zalewy na później), sok z cytryny, czosnek, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji w miarę potrzeby dodając zalewę z ciecierzycy, jakby hummus był za gęsty.

Gotową pastę przekładamy do pojemnika (nam z tej ilości wyszedł słoiczek 650 ml ze zdjęcia), a wierzch zalewamy oliwą z oliwek, a u nas jeszcze posypany czarnuszką.


Porcja, to duża, czubata łyżka hummusu (ok. 40 g).