poniedziałek, 26 czerwca 2017

CHLEBEK BANANOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM

4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
75 g masła/smalcu, roztopionego
1/3-1/2 szklanki ksylitolu
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2/3 szklanki mąki gryczanej
2/3 szklanki mąki kokosowej
150 g masła orzechowego

W przepisie tym do mieszania wystarczy nam widelec.

W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi widelcem bananami. Wmieszać ksylitol, jajko, wanilię. Na końcu dodać mąki z sodą i szczypta soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarować na wierzchu masło orzechowe (można je podgrzać żeby nabrało lżejszej konsystencji). Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.

Chlebek podzieliliśmy na 10 porcji.