sobota, 14 stycznia 2017

SZASZŁYKI Z INDYKA Z RYŻEM MIGDAŁOWYM

SZASZŁYKI:

3 polędwiczki z indyka
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 czerwone, nieduże świeże papryki
1 duży ananas
oliwa, cząstki cytryny lub limonki
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej)

RYŻ MIGDAŁOWY:

350 g ryżu basmati
500 ml wody
2 łyżki masła
75 g migdałów

Polędwiczki z indyka pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 cm), włożyć do miski, doprawić startym czosnkiem, natką pietruszki oraz wszystkimi przyprawami, dodać łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić chociaż na pół godziny.

Ananasa obkroić ze skóry, wyciąć środek, miąższ pokroić w kosteczkę takiej samej wielkości jak indyka. Podobnie pokroić paprykę.

Stopić w rondlu masło na małym ogniu. Dodać migdały i smażyć mieszając 2-3 min, aż będą złociste. Dodać ryż, wymieszać i zalać wodą. Przykryć rondel pokrywką i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gotować 8-10 min, a następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić przykryty na bok na 5 min, a następnie przemieszać ryż widelcem, żeby był puszysty.

Składniki na szaszłyki nadziewać na patyczki i układać na tacce. Dobrze rozgrzać patelnię, ułożyć szaszłyki i grillować w sumie przez ok. 10 minut, w międzyczasie obracając. 

Podawać wszystko z cząstką cytryny lub limonki.

 
U nas porcja to 2 szaszłyki i około 50 g ryżu.