Bardzo intensywnie czekoladowe ciastka w wersji
bezglutenowej (wciąż mamy mąkę gryczaną, to szalejemy). Po wyciągnięciu ich z
piekarnika, kiedy ich aromat rozniósł się po całym mieszkaniu, musiałam stać na
straży, aby nie zostały pochłonięte w trybie natychmiastowym.
BEZGLUTENOWE CIASTKA CZEKOLADOWE
60 g masła
¾ szklanki ciemnego cukru muscovado
duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
1 szklanka mąki gryczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao, przesianego
275 g gorzkiej czekolady (u nas 74%): 125 g - roztopionej w
kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzonej, 150 g - posiekanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej
masy maślanej. Dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać jajka,
jedno po drugim i zmiksować do połączenia. Dodać przestudzoną czekoladę i
dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę gryczaną, sodę
oczyszczoną, kakao i zmiksować do połączenia. Dodać posiekaną gorzką czekoladę
i wymieszać. Ciasto schłodzić przez 15 - 30 minut w lodówce.
Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią
ciasteczka - po pełnej łyżce ciasta na każde ciastko, lekko spłaszczyć. Piec
przez 9 - 10 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Nam wyszło 25 ciasteczek