sobota, 7 stycznia 2017

CZEKOLADOWE CIASTECZKA bezglutenowe

zdrowie jego nać czekoladowe ciastka bezglutenowe
Bardzo intensywnie czekoladowe ciastka w wersji bezglutenowej (wciąż mamy mąkę gryczaną, to szalejemy). Po wyciągnięciu ich z piekarnika, kiedy ich aromat rozniósł się po całym mieszkaniu, musiałam stać na straży, aby nie zostały pochłonięte w trybie natychmiastowym.

BEZGLUTENOWE CIASTKA CZEKOLADOWE
60 g masła
¾ szklanki ciemnego cukru muscovado
duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 duże jajka
1 szklanka mąki gryczanej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao, przesianego
275 g gorzkiej czekolady (u nas 74%): 125 g - roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzonej, 150 g - posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy maślanej. Dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać jajka, jedno po drugim i zmiksować do połączenia. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną, kakao i zmiksować do połączenia. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. Ciasto schłodzić przez 15 - 30 minut w lodówce.

Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią ciasteczka - po pełnej łyżce ciasta na każde ciastko, lekko spłaszczyć. Piec przez 9 - 10 minut w temperaturze 170ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

          Nam wyszło 25 ciasteczek