czwartek, 5 stycznia 2017

CHLEBEK BANANOWO-DYNIOWY bezglutenowy

zdrowie jego nać chlebek bananowo-dyniowy
2 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki cukru muscovado
2 płaskie łyżeczki sody
pół łyżeczki cynamonu
100 ml oliwy
2 czubate łyżki dżemu (np. z ananasa)
2 jajka
ok. 150 g puree z dyni
3 dojrzałe banany

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową 8,5 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.

Do drugiej wlać oliwę, dodać dżem, jajka, rozgniecione widelcem banany i dynię, a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają.

Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu będzie gęste i wilgotne. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do ostudzenia na 15 minut. Następnie wyłożyć z formy i ostudzić na kratce.

Chlebek podzieliliśmy na 10 porcji.