🍰 Żytnie ciasto piernikowe z jabłkami i czekoladą:
4 duże jabłka
3 szklanki maki żytniej
2 łyżki kakao
opakowanie przyprawy piernikowej
50 g ciemnej czekolady 70%, drobno posiekanej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
100 ml miodu/syropu klonowego
1 szklanka oleju ryżowego
3 szklanki maki żytniej
2 łyżki kakao
opakowanie przyprawy piernikowej
50 g ciemnej czekolady 70%, drobno posiekanej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
100 ml miodu/syropu klonowego
1 szklanka oleju ryżowego
Polewa czekoladowa: 50 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej z 1 łyżką oleju ryżowego i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę z kakao,
przyprawą piernikową (pozostawić 1 łyżeczkę na polewę), czekoladą i
sodą.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,
odstawić. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się
puszyste. Stopniowo wlewając miód miksować jeszcze przez kilka minut.
Wymieszać z olejem. Przelać do miski z mąką i delikatnie wymieszać
łyżką, następnie połączyć z pianą z białek, a na koniec z jabłkami.
Przełożyć do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (ja
piekę w formie silikonowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
przez ok. 50 minut lub do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i
ustawić na kratce. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na
metalową kratkę. Polać polewą. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce.