niedziela, 4 grudnia 2016

ŻYTNIE CIASTO PIERNIKOWE Z JABŁKAMI I CZEKOLADĄ

zdrowie jego nać żytnie ciasto piernikowe z jabłkami i czekoladą
W całym mieszkaniu, a chyba i na piętrze w klatce, czuć przyprawą piernikową i jabłkami. Ciacho na niedzielę, a sprawdzi się też jako zdrowy wypiek na święta

🍰 Żytnie ciasto piernikowe z jabłkami i czekoladą:

4 duże jabłka
3 szklanki maki żytniej
2 łyżki kakao
opakowanie przyprawy piernikowej
50 g ciemnej czekolady 70%, drobno posiekanej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
100 ml miodu/syropu klonowego
1 szklanka oleju ryżowego


Polewa czekoladowa: 50 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej z 1 łyżką oleju ryżowego i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę z kakao, przyprawą piernikową (pozostawić 1 łyżeczkę na polewę), czekoladą i sodą.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka miksować przez około 4 - 5 minut, aż staną się puszyste. Stopniowo wlewając miód miksować jeszcze przez kilka minut. Wymieszać z olejem. Przelać do miski z mąką i delikatnie wymieszać łyżką, następnie połączyć z pianą z białek, a na koniec z jabłkami.

Przełożyć do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekę w formie silikonowej) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 50 minut lub do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce. Po 15 minutach wyjąć ciasto z formy i przełożyć na metalową kratkę. Polać polewą. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce.