Sernik z
nutą pomarańczową na kakaowym spodzie, z frużeliną z owoców leśnych. Trzy
warstwy, choć szybkie i proste przygotowanie. Dodatek lekko cierpkich owoców
leśnych przełamuje słodycz sernika. Jest naprawdę boski! Nie powinno zabraknąć
go na Waszych stołach w okresie świątecznym :).
Kakaowy spód:
- 200 g ciastek kakaowych typu digestive
- 100 g mielonych migdałów
- 75 g masła
Ciastka, orzechy i masło wrzucić do malaksera i
zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm (u nas kwadratowa
tortownica o boku 26 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na folię wysypać ciasteczka.
Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce na czas robienia
masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu na sernik (u nas ten z Lidl)
- 250 g serka philadelphia
- 100 ml śmietany 12%
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 4 duże jajka
- otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy lub pół łyżeczki aromatu pomarańczowego (my dodaliśmy sok z połowy pomarańczy)
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
W misie miksera
umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej,
bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie
napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem
opadnie.
Masę serową
wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 minut.
Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.
Frużelina z
owoców leśnych:
- 500 g mrożonej mieszanki owoców leśnych
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku (8 g) lub 2 listki żelatyny
- 3 łyżki ksylitolu
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Żelatynę w
proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W małym
garnuszku wymieszać owoce leśne z ksylitolem i sokiem z pomarańczy. Postawić na
palniku o średniej mocy i podgrzewać do zagotowania. Dotować przez 3 - 5 minut.
Zdjąć z palnika.
Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny, w razie konieczności lekko podgrzać, ale nie gotować. Pozostawić do
lekkiego przestudzenia.
Przestudzoną
frużelinę rozprowadzić po schłodzonym serniku. Schłodzić.