czwartek, 22 grudnia 2016

SERNIK POMARAŃCZOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI


zdrowie jego nać sernik pomarańczowy z owocami leśnymi
Sernik z nutą pomarańczową na kakaowym spodzie, z frużeliną z owoców leśnych. Trzy warstwy, choć szybkie i proste przygotowanie. Dodatek lekko cierpkich owoców leśnych przełamuje słodycz sernika. Jest naprawdę boski! Nie powinno zabraknąć go na Waszych stołach w okresie świątecznym :).

Kakaowy spód:
  • 200 g ciastek kakaowych typu digestive  
  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g masła
Ciastka, orzechy i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 26-28 cm (u nas kwadratowa tortownica o boku 26 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na folię wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce na czas robienia masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu na sernik (u nas ten z Lidl)
  • 250 g serka philadelphia
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 4 duże jajka
  • otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy lub pół łyżeczki aromatu pomarańczowego (my dodaliśmy sok z połowy pomarańczy)
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. 

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.

Frużelina z owoców leśnych:
  • 500 g mrożonej mieszanki owoców leśnych
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (8 g) lub 2 listki żelatyny
  • 3 łyżki ksylitolu
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

W małym garnuszku wymieszać owoce leśne z ksylitolem i sokiem z pomarańczy. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do zagotowania. Dotować przez 3 - 5 minut. Zdjąć z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, w razie konieczności lekko podgrzać, ale nie gotować. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Przestudzoną frużelinę rozprowadzić po schłodzonym serniku. Schłodzić.