Leniuch,
zapominalstwo, chroniczny brak czasu? Ten piernik robi się szybciej,
niż jesteś w stanie powiedzieć: "o cholera jeszcze ciasto mi zostało do
zrobienia" i zaraz po upieczeniu jest gotowy do jedzenie.
Piernik na ostatnią chwilę
- 160 ml ciemnego piwa z miodem
- 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- czubata łyżka przyprawy piernikowej
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 160 ml melasy
- 180 ml oleju ryżowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piwo zagotować, garnuszek zdjąć z palnika.
W średniej wielkości naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę i przyprawę piernikową.
W misie miksera ubić jajka z ksylitolem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodając melasę i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche składniki, na zmianę z ciepłym (nie gorącym) piwem, mieszając do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).
Piec w temperaturze 175°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Podawać z polewą czekoladową.
Piernik podzieliliśmy na 12 porcji.
Piernik na ostatnią chwilę
- 160 ml ciemnego piwa z miodem
- 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- czubata łyżka przyprawy piernikowej
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 160 ml melasy
- 180 ml oleju ryżowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piwo zagotować, garnuszek zdjąć z palnika.
W średniej wielkości naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę i przyprawę piernikową.
W misie miksera ubić jajka z ksylitolem (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), pod koniec ubijania dodając melasę i olej. Po ubiciu powoli wsypywać suche składniki, na zmianę z ciepłym (nie gorącym) piwem, mieszając do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).
Piec w temperaturze 175°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Piernik podzieliliśmy na 12 porcji.