2 średnie pomarańcze z cieńszą skórką
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (jak ciasto ma być bezglutenowe to dodać proszek do pieczenia bezglutenowy)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g zmielonych migdałów (200 g całych migdałów mielimy w blenderze, ale można spokojnie użyć gotowej mąki migdałowej)
3/4 szklanki ksylitolu (my lubimy mniej słodkie i dodajemy 2/3 szklanki)
3 łyżki kakao
6 jajek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (jak ciasto ma być bezglutenowe to dodać proszek do pieczenia bezglutenowy)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g zmielonych migdałów (200 g całych migdałów mielimy w blenderze, ale można spokojnie użyć gotowej mąki migdałowej)
3/4 szklanki ksylitolu (my lubimy mniej słodkie i dodajemy 2/3 szklanki)
3 łyżki kakao
Całe pomarańcze włożyć do garnuszka i zalać wodą do ich przykrycia.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 godziny, pod przykrywką. Wyłączyć,
odlać wodę, pomarańcze całkowicie wystudzić.
Formę tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe pomarańcze włożyć do malaksera i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek, wyłożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione czekoladą i skórką pomarańczową.
Formę tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe pomarańcze włożyć do malaksera i zmiksować na lekką pulpę z wyraźnymi jednak kawałkami skórek, wyłożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut, w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wystudzić, podawać przyozdobione czekoladą i skórką pomarańczową.