Jak na bananach jest już więcej koloru brązowego jak
żółtego, to znak, że wciąż możemy je wykorzystać i to do czegoś niebiańskiego w
smaku, a prostego jak konstrukcja cepa, czyli do chlebka bananowego. A to taka
kolejna jego kombinacja…
Chlebek bananowy z figami i orzechami
1 i ¾ szklanki razowej mąki żytniej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
2 łyżki ksylitolu
4 - 5 suszonych fig, drobno posiekanych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/pekan
2 jajka
1/3 szklanki oleju ryżowego
mały jogurt naturalny (125-150g)
3 średnie dojrzałe banany
Przygotować formę keksową o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm
(mierzoną po dnie), wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165
stopni.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, sodę i przyprawę
piernikową. Wymieszać, dodać cukier, figi, orzechy i znów wymieszać.
W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wbić jajka, dodać
olej, jogurt. Wymieszać widelcem na jednolitą masę. Połączyć łyżką z suchymi
składnikami z drugiej miski.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego
piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić
przez 15 minut, następnie wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce.