środa, 16 listopada 2016

CHILI Z INDYKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I BATATAMI

Zdrowie Jego Nać przepis na chili z komosą ryżową i batatami
Chili z indyka z komosą ryżową i batatami
- 750 g mielonego indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżce: soli, chili (w płatkach lub mielone), kminu rzymskiego
- po ½ łyżki: oregano, pieprzu
- szklanka nieugotowanej komosy ryżowej
- 2 spore bataty
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka fasoli (czarnej, kidney, black eye itp.) lub ciecierzycy
- litr bulionu
- 2 łyżki oleju ryżowego


W dużym garnku, o grubym dnie, rozgrzewamy olej i wrzucamy indyka, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Mieszamy i pilnujemy aby obsmażyć mięso z każdej strony. Dodajemy bataty pokrojone w większą kostkę, wsypujemy quinoa, wlewamy bulion, wrzucamy pomidory i odcedzoną fasolę, mieszamy, przykrywamy przykrywką, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu do momentu aż quinoa będzie miękka (u nas około 30-35 minut).

Propozycja podania: kleks jogurtu, awokado pokrojone w plastry i świeża natka pietruszki lub kolendra, a że potrzebujemy większej ilości węgli, to do tego u nas jeszcze mamy brązowy ryż.