czwartek, 29 września 2016

OMLET PROTEINOWY ZE ŚLIWKĄ

 To nasz ulubiony uzupełniacz energii po treningu:

Omlet proteinowy ze śliwką
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 200 ml mleka
- 100 g odżywki białkowej (u nas Sport Definition Vanilla Ice Cream)
- 8 łyżek mąki owsianej
- 4 duże śliwki (odmiana Opal)

W jednej misce ubijamy białka na sztywno. W drugiej mieszamy żółtka z mlekiem, odżywką białkową i mąką. Jak otrzymamy jednolitą masę, przelewamy ją do białka i delikatnie wszystko mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej formy (u nas patelnia spryskana Non-stick, Fat-free Cooking Spray firmy Berkley and Jensen) i układamy śliwki pokrojone na ćwiartki skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ładnie wyrośnie i się zrumieni.

Pomału studzimy, a później kroimy na porcje, w pojemniki i zabieramy gdzie chcemy.
Pachnie niebiańsko i tak samo smakuje :)

Wersja bez odżywki białkowej:
Zasada jest taka - na każde jajko dajemy 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Czyli przykładowo:
- 4 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki mąki żytniej/owsianej/orkiszowej
- 4 duże śliwki (odmiana Opal)

Białka ubić na prawie sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące. Wówczas dodać żółtka i zmiksować (krótko i na małych obrotach miksera) tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę i powtórzyć krótkie miksowanie na małych obrotach do otrzymania jednolitej masy. Przelewamy do natłuszczonej formy (u nas patelnia spryskana Non-stick, Fat-free Cooking Spray firmy Berkley and Jensen) i układamy śliwki pokrojone na ćwiartki skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ładnie wyrośnie i się zrumieni.