czwartek, 1 czerwca 2017

PIECZONY PANCAKE

200 g kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
200-250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki smalcu/masła + 1 łyżka smalcu/masła do pieczenia
3/5 szklanki mąki gryczanej
3/5 szklanki mąki kokosowej
1/3 szklanki ksylitolu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
garść orzechów (u nas makadamia)
kubek borówek

Wstawić do piekarnika kamionkowe naczynie żaroodporne, patelnie żeliwną lub inna patelnię z nieprzywieralnym dnem, którą można używać w piekarniku, troszkę wyżej niż w połowie wysokości i nagrzewać razem z piekarnikiem do 190’C.

Do miski wlać kefir, mleko, wbić jajka i dodać roztopiony smalec, dokładnie wymieszać. Dodać mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli i wymieszać do połączenia się składników – nie dłużej.
Ciasto powinno być dość gęste, konsystencji budyniu. Jeśli jest zbyt gęste – dodać kefiru lub mleka, jeśli zbyt rzadkie – dosypać odrobinę mąki.

Z nagrzanego piekarnika wyjąc nagrzane naczynie i natychmiast dodać łyżkę smalcu. Rozprowadzić smalec po całym naczyniu, przelać ciasto, obsypać ulubionymi orzechami, rozłożyć równo borówki i wstawić naczynie do piekarnika.

Piec około 25-35 minut, aż pancake będzie zrumieniony i do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia będzie zależeć od wielkości naczynia, a co za tym idzie – grubości pancake’a. Przy kwadratowym naczyniu, o boku 20 cm, pieczenie zajęło 35 minut.

Pyszne samo w sobie, ale można polać syropem klonowym, miodem czy czym lubicie :)

Podzieliliśmy naszego pancake na 8 części.