środa, 24 maja 2017

LODY LAWENDOWE

400 ml śmietany kremówki 30%
4 jajka
½ szklanki ksylitolu + 2 łyżki ksylitolu do żółtek
4 łyżki mleka
1 laska wanilii
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
szczypta soli
1 łyżeczka octu

Schłodzoną śmietanę ubić z ksylitolem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę z szczyptą soli i łyżeczką octu.

Na małym garnuszku z wodą umieścić miskę z żółtkami, 2 łyżkami ksylitolu, mlekiem, ziarenkami z wydrążonej laski wanilii i lawendę. W tak przygotowanej kąpieli wodnej ubijać masę z żółtek trzepaczką do uzyskania gęstego kremu.  Następnie wystudzić.

Gdy utarte żółtka będą już wystudzone, połączyć je w dużej misce z ubitymi białkami i ubitą śmietaną. Wymieszać dokładnie. Gotową masę przelać do pudełka próżniowego i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.

Lody podawać np. polane odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Całość podzieliliśmy na 6 porcji.