czwartek, 18 maja 2017

Kombinowany CHLEBEK BANANOWY

1 i ¾ szklanki zmielonych płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka zmielonego anyżu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
3 łyżki miodu
4 - 5 suszonych fig, drobno posiekanych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/pekan
2 jajka
1/3 szklanki tłuszczu gęsiego/masła
mały, gęsty jogurt naturalny (125-150g)
4 dojrzałe banany

Przygotować formę keksową o wymiarach około 8 x 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 165 stopni.

Do dużej miski wsypać zmielone płatki, dodać sól, sodę i przyprawy. Wymieszać, dodać figi, orzechy i znów wymieszać. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wbić jajka, dodać tłuszcz, miód i jogurt. Wymieszać widelcem na jednolitą masę. Połączyć łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec ok. 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilkanaście minut, następnie wyjąć z formy i wystudzić.

Chlebek podzieliliśmy na 10 porcji.