poniedziałek, 17 kwietnia 2017

SERNIK PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

ŚLIWKI W RUMIE:
200 g śliwek suszonych
100 ml ciemnego rumu

SKŁADNIKI NA SPÓD:
150 g ciastek zbożowych, owsianych
30 g masła, roztopionego

MASA SEROWA:
500 g twarogu na sernik
250 g serka philadelphia
200 g gorzkiej czekolady 70-75%
125 ml śmietany kremówki 30%
4 duże jajka
3/4 szklanki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

POLEWA CZEKOLADOWA:
80 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odłożyć do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.

Pokruszone ciastka wymieszać z masłem do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Śmietanę kremówkę i czekoladę umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników, co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.

Twaróg, serek philadelphia, jajka, cukier i mąkę wymieszać rózgą kuchenną, następnie dodać lekko przestudzony sos czekoladowy i znowu wymieszać. Na sam koniec wmieszać śliwki nasączone w rumie.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150oC przez około 60-70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce.

Masło i czekoladę na polewę umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników, co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzony sernik polać polewą czekoladową, równo rozprowadzić. Udekorować dodatkowo suszonymi śliwkami.


Całość podzieliliśmy na 16 porcji.