czwartek, 13 kwietnia 2017

CIACHO PERFUMOWANE bezglutenowe

zdrowie jego nać ciacho perfumowane
200 g suszonych fig
250 ml zimnej wody
1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu
200 g zmielonych migdałów
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g ksylitolu
6 dużych jajek
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka wody różanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W małym garnuszku umieścić figi, zalać zimną wodą, dodać kardamon. Zagotować i gotować przez około 10 minut, na niskiej lub średniej mocy palnika, aż prawie cała woda wsiąknie w figi. Po tym czasie zdjąć z palnika i wystudzić (podczas studzenia pozostała mała ilość wody w dalszym ciągu będzie wsiąkała w figi).

Z wystudzonych fig odjąć 5 sztuk i przekroić je na pół.

Jajka wbić do dużej miski i ubić na puszysty krem. Pozostałe figi zblendować. Dodać je do jajek, tak samo, jak zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i zmiksować do połączenia. Do powstałej zmiksowanej 'papki' dodać sok z cytryny i wodę różaną, jeszcze raz zmiksować.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy, wokół brzegów wyłożyć równo figi, na nie wyłożyć ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 180oC  przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto może mocno wyrosnąć podczas pieczenia, ale potem opadnie - to normalne.

Do dekoracji:
2 łyżeczki konfitury z płatków róży lub dżemu morelowego
1 łyżeczka soku z cytryny
suszone płatki róży (opcjonalnie)

Jeszcze ciepłe, upieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży wymieszaną z sokiem z cytryny. Oprószyć płatkami róż (u nas suszone).

Porcja to ok 1/10 całego ciasta, mniej więcej tyle co na zdjęciu.