środa, 22 marca 2017

SOS SŁODKO-KWAŚNY

Przepis na 4 porcje

1/3 szklanki soku z cytryny/octu ryżowego
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego/brzozowego
1/4 szklanki sosu sojowego jasnego

500 g np. piersi z kurczaka, polędwiczki z indyka, polędwiczki wieprzowej
biały pieprz
2 ząbki czosnku, starte
4 cm korzenia imbiru, starte
1 łyżka oleju ryżowego (u nas tłuszcz gęsi)
1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
mała papryczka chili

dowolna kombinacja dodatków – na zdjęciach:
papryka czerwona, marchew, fasolka szparagowa
papryka czerwona i żółta, marchew, papaja
brokuł, papryka czerwona
Warzywa, jak brokuł czy fasolka, powinny być przygotowane al dente, paprykę, papaję pokroić w kostkę, marchew - w talarki lub słupki. Filet z kurczaka czy polędwiczkę z indyka pokroić na 2 cm kawałki (polędwiczkę wieprzową kroimy na cienkie plasterki), posypać białym pieprzem, dodać starty czosnek, imbir i wymieszać. Posypać mąką kukurydzianą i znowu wymieszać.

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć przygotowane mięso (ok. 4 min). Dodać posiekaną papryczkę chili, warzywa i chwilę podsmażyć (ok. 2 min). Następnie wlać sos i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia.

Podawać ryżem lub makaronem (np. ryżowym, z tapioki, soba) z posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

Wartości odżywcze są policzone na wersję: pierś z kurczaka, papryka czerwona i żółta, marchew, papaja podane z makaronem z brązowego ryżu.