czwartek, 23 marca 2017

PUCHATE PANCAKES

1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej/owsianej/żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2-3 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
1 szklanka kefiru/maślanki/jogurtu
2 duże jajka
2-3 łyżki tłuszczu gęsiego/masła/oleju kokosowego

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i ksylitol wsypać do miski i wymieszać łyżką.
Do większej miski wlać jogurt, wbić jajka i dodać rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać rózgą lub zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę (im krócej mieszamy, tym placki wyjdą bardziej puchate).

Rozgrzać patelnię  z nieprzywierającą powłoką i nakładać po 2 pełne łyżki ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na zdjęciu: pancakes z mąki owsianej, kefiru i tłuszczu gęsiego polane owocami leśnymi (450 g mrożonych owoców leśnych dusić kilka minut aż zmiękną i puszczą sok, dodać 2 łyżki ksylitolu).