środa, 8 marca 2017

OMLECIKI BISZKOPTOWE

2 jajka
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki mąki

Do niedużej miski wbić białka jajek, żółtka zachować oddzielnie. Białka ubić na prawie sztywną pianę, następnie dodawać ksylitol, dalej ubijając aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące. Wówczas dodać żółtka i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę i powtórzyć krótkie miksowanie do otrzymania jednolitej masy.

Masę wyłożyć łyżką w 4 miejscach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić wypukłą stroną łyżki na placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 9-10 minut.

Wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na blat i zdjąć z papieru, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem. Od razu po zdjęciu złożyć w dłoniach na pół i tak złożone postawić pionowo w pojemniku.

Gdy omlety chwilę przestygną można przełożyć je czym tylko chcecie: owocami, kremami, sosami, dżemami. U nas omleciki upaćkane domową nutellą i przełożone jabłuszkiem (żarełko do pracy).

 Porcja to 1 omlecik.