sobota, 25 lutego 2017

SOS HOISIN

SOS HOISIN – 2 porcje
3 (45 ml) łyżki sosu sojowego
4 (60 ml) łyżki wody
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

ok. 150 g np. piersi z kurczaka, polędwiczki z indyka, polędwiczki wieprzowej
biały pieprz
1 ząbek czosnku, starty
2 cm korzenia imbiru, starte
1 łyżka oleju (np. ryżowego)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
świeża kolendra lub natka pietruszki (i opcjonalnie świeże chili) do posypania

dowolna kombinacja warzyw – na zdjęciach:
brokuł, kukurydza cukrowa, marchew
papryka czerwona, marchew
brokuł, marchew, fasolka szparagowa

Warzywa powinny być przygotowane al dente. Filet z kurczaka czy polędwiczkę z indyka pokroić na 2 cm kawałki (polędwiczkę wieprzową kroimy na cienkie plasterki), posypać białym pieprzem, dodać starty czosnek, imbir i wymieszać.

Wszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i podgrzewać cały czas energicznie mieszając aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć przygotowane mięso (ok. 4 min), pod koniec obsmażania posypać mąką i wymieszać. Dodać warzywa i chwilę podsmażyć. Następnie wlać sos hoisin i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia.

Podawać ryżem lub makaronem (np. ryżowym, z tapioki, soba) z posiekaną dymką lub szczypiorkiem posypując świeżą kolendrą lub natką pietruszki i opcjonalnie chili.

Wartości odżywcze są policzone dla wersji z kurczakiem z papryką i marchewką.