niedziela, 19 lutego 2017

BURGERY Z KASZĄ ORKISZOWĄ

BURGERY
0,5 kg mielonego filetu z indyka
150 g kaszy orkiszowej
pół posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
po 1 łyżeczce kurkumy, suszonego oregano, słodkiej papryki w proszku, po szczypcie ostrej papryki i cynamonu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

SAŁATKA
2 dojrzałe awokado
3 pomidory malinowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
sól i pieprz, kawałeczek świeżej chili

Kaszę orkiszową ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić.

Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę zeszkloną na patelni razem ze startym czosnkiem), łyżkę oliwy, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać.

Masę podzielić na 8 części i z każdej uformować kotlecika (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).

Rozgrzać patelnię grillową, położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie jak smażą się burgery robimy sałatkę.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać pokrojone pomidory, szczypiorek, posiekane chili, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Gotowe burgery podawać z sałatką i np. kefirem.

Całość podzieliliśmy na 4 porcje.