poniedziałek, 31 października 2016

GROCHÓWKA Z SOCZEWICĄ I POMIDORAMI

zdrowie jego nać grochówka z soczewicą i pomidorami
Aura nas rozpieszcza tak bardzo, że nie wiem jak wy, ale my chorujemy, a wtedy u nas pojawia się ta zupka - pyszna, sycąca i zdecydowanie wybije wszelkie cholerstwo w organizmie.

Grochówka z soczewicą i pomidorami:
- 1 szklanka grochu żółtego łuskanego, połówki
- ok. 100 g chorizo (nie uznajemy innej jak oryginalna ognista)
- 1 cebula, pokrojonej w kosteczkę
- 2-3 ząbki czosnku (polskiego), pokrojony na plasterki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- około 2 litrów bulionu
- 1 marchewka
- 1 puszka obranych pomidorów, zmiksowanych
- 2 ziemniaki (zamieniamy bardzo często na bataty)
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Groch opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić. Kiełbaskę chorizo pokroić na plasterki, włożyć do większego garnka i mieszając co chwilkę smażyć przez około 4-5 minuty aż się trochę wytopi i będzie zrumieniona. Kiełbaskę wyjąć na talerz, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek (około 3 minuty), pod koniec smażenia dodać tymianek i majeranek.

Dodać groch i wlać bulion, zagotować. Dodać sól i po zagotowaniu przykryć garnek. Gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu (zupa ma lekko bulgotać). W połowie gotowania (po pół godzinie) dodać zmiksowane pomidory.

W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w małą kosteczkę i zalać zimną wodą. Soczewicę dokładnie opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odcedzić. Marchewkę pokroić w talarki.

Po godzinie gotowania zupy dodać marchewkę, przykryć garnek i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie dodać odcedzone ziemniaki i soczewicę i gotować jeszcze 10 minut.

Na koniec dodać kiełbaskę, świeżo zmielony pieprz i gotować jeszcze przez około 2 minuty, sprawdzić doprawienie. Można podawać z posiekaną natką i szczypiorkiem.