wtorek, 7 lutego 2017

KURCZAK Z TĘCZOWYMI WARZYWAMI

4 piersi z kurczaka
1 brokuł podzielony na różyczki
1 żółta papryka pokrojona w słupki
1 czerwona cebula pokrojona w większą kostkę
6-7 drobniejszych marchewek przekrojone na 2-3 kawałki
250 g pomidorków koktajlowych
nieduża główka czosnku
oliwa z oliwek
tymianek
sok z cytryny
słodka papryka
sól
pieprz

Do miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, wsypać łyżeczkę soli, łyżkę tymianku i pieprz do smaku, wymieszać. Natrzeć piersi z kurczaka marynatą, ułożyć je w misce, przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jak kurczak odstoi swoje, wyciągnąć go z lodówki i zacząć przygotowywać warzywa.

Nagrzać piekarnik do 200’C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Warzywa wyłożyć równo na dużą blachę (jeśli nie ma ona nieprzywieralnej powłoki – warto wyłożyć ją folią aluminiową), skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem do smaku, łyżką tymianku i rozgniecionymi ząbkami czosnku (4 większe zostawić do kurczaka).

Przygotować 4 arkusze folii aluminiowej (o wymiarach ok. 30 x 30 cm). Na środku pojedynczego arkusza położyć pierś z kurczaka, posypać ją czerwoną papryką, położyć na górze ząbek czosnku. Górny i dolny koniec arkusza połączyć nad kurczakiem i zwinąć, po czym zwinąć prawy i lewy koniec. Przygotowane tak pakieciki z kurczakiem wyłożyć na drugą blachę.

Blachę z warzywami wstawić do nagrzanego piekarnika, trochę powyżej środka wysokości, a pod wstawić blachę z kurczakiem. Piec 30 minut.

Z całości wyszły nam 4 porcje.