Kolejna wariacja na temat z sosem bolońskim. Na tej zapiekance wyczerpaliśmy zapasy, ale wystarczy dać się ponieść fantazji albo sprawdzić, co jest w lodówce, szafce, spiżarni (zazdroszczę tym co mają) itp., i na pewno powstanie coś pycha ;)
200 g kaszy (u nas bulgur)
2 średnie cukinie
125 g (kulka) mozzarelli light
2 średnie cukinie
125 g (kulka) mozzarelli light
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu i wymieszać z sosem bolońskim. Cukinie pokroić w plastry i obsmażyć partiami na lekko złoty kolor (chodzi przede wszystkim żeby zmiękła). Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki lub trzemy na tarce.
Do żaroodpornej formy o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożyć połowę sosu z kaszą, na wierzch ułożyć połowę plastrów cukinii i posypać połową przygotowanej mozzarelli. Później znowu sos, cukinia i na wierzch mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika i piec przez 30 minut.
Całość została podzielona na 4 porcje.