Uwielbiamy bataty. Są po prostu pyszne. Zwykle robimy frytki, ale mając sos boloński narodził się nowy pomysł, czyli COTTAGE PIE, ale właśnie w wersji ze słodkimi ziemniakami. Porcję wszamaliśmy od razu, a porcja została nam do zabrania na uczelnię (chodź obawiam, że może nie doczekać to weekendu).
COTTAGE PIE
4 porcje sosu bolońskiego - PRZEPIS
1 kg batatów
2 czerwone papryki
1 łyżka oleju ryżowego
ostra papryczka
Bataty obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w garnku,
włożyć bataty i smażyć przez kilka minut, następnie wlać wodę (mniej więcej do
połowy wysokości batatów) i gotować przez ok. 15 minut do miękkości, od czasu
do czasu zamieszać. Wygotować nadmiar płynu, jakby został. Bataty doprawić solą
oraz ostrą papryczką. Zmiksować na purée (my jesteśmy trochę leniwi i tylko
energicznie wymieszaliśmy).
Do żaroodpornej formy o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożyć
farsz mięsny, wymieszany z paprykami pokrojonymi w kostkę, a na wierzchu rozprowadzić
purée z batatów. Wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika i piec przez 30
minut, następnie ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Całość podzieliliśmy na 4 porcje.