1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka zmielonego anyżu
1 łyżeczka zmielonego
kardamonu
3 łyżki miodu
4 - 5 suszonych fig, drobno
posiekanych
1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich/pekan
2 jajka
1/3 szklanki tłuszczu
gęsiego/masła
mały, gęsty jogurt naturalny
(125-150g)
4 dojrzałe banany
Przygotować formę keksową o
wymiarach około 8 x 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do
165 stopni.
Do dużej miski wsypać zmielone
płatki, dodać sól, sodę i przyprawy. Wymieszać, dodać figi, orzechy i znów
wymieszać. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wbić jajka, dodać tłuszcz,
miód i jogurt. Wymieszać widelcem na jednolitą masę. Połączyć łyżką z suchymi
składnikami z drugiej miski.
Masę wyłożyć do przygotowanej
formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec ok. 60-70
minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilkanaście minut,
następnie wyjąć z formy i wystudzić.
Chlebek podzieliliśmy na 10
porcji.