400 ml śmietany kremówki 30%
4 jajka
½ szklanki ksylitolu + 2 łyżki
ksylitolu do żółtek
4 łyżki mleka
1 laska wanilii
1 łyżka suszonych kwiatów
lawendy
szczypta soli
1 łyżeczka octu
Schłodzoną śmietanę ubić z
ksylitolem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę z
szczyptą soli i łyżeczką octu.
Na małym garnuszku z wodą
umieścić miskę z żółtkami, 2 łyżkami ksylitolu, mlekiem, ziarenkami z
wydrążonej laski wanilii i lawendę. W tak przygotowanej kąpieli wodnej ubijać
masę z żółtek trzepaczką do uzyskania gęstego kremu. Następnie wystudzić.
Gdy utarte żółtka będą już
wystudzone, połączyć je w dużej misce z ubitymi białkami i ubitą śmietaną.
Wymieszać dokładnie. Gotową masę przelać do pudełka próżniowego i wstawić do
zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
Lody podawać np. polane
odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Całość podzieliliśmy na 6 porcji.