ŚLIWKI W RUMIE:
200 g śliwek suszonych
100 ml ciemnego rumu
SKŁADNIKI NA SPÓD:
150 g ciastek zbożowych,
owsianych
30 g masła, roztopionego
MASA SEROWA:
500 g twarogu na sernik
250 g serka philadelphia
200 g gorzkiej czekolady 70-75%
125 ml śmietany kremówki 30%
4 duże jajka
3/4 szklanki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
POLEWA CZEKOLADOWA:
80 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
Śliwki pokroić na mniejsze
kawałki. Umieścić w małym garnuszku i zalać rumem. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z
palnika i odłożyć do momentu kiedy cały alkohol wsiąknie w śliwki.
Pokruszone ciastka wymieszać z
masłem do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na
papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Formę
dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w
kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę i czekoladę
umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników,
co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko
przestudzić.
Twaróg, serek philadelphia,
jajka, cukier i mąkę wymieszać rózgą kuchenną, następnie dodać lekko przestudzony
sos czekoladowy i znowu wymieszać. Na sam koniec wmieszać śliwki nasączone w
rumie.
Masę serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 150oC przez
około 60-70 minut (lub dłużej, w zależności od piekarnika). Cała powierzchnia
sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Po upieczeniu
usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc
w lodówce.
Masło i czekoladę na polewę
umieścić w miseczce nad kąpielą wodną. Odczekać, do roztopienia się składników,
co pewien czas mieszając, do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzony
sernik polać polewą czekoladową, równo rozprowadzić. Udekorować dodatkowo
suszonymi śliwkami.
Całość podzieliliśmy na 16
porcji.