1/3 szklanki soku z cytryny/octu ryżowego
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego/brzozowego
1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
500 g np. piersi z kurczaka, polędwiczki z indyka, polędwiczki
wieprzowej
biały pieprz
2 ząbki czosnku, starte
4 cm korzenia imbiru, starte
1 łyżka oleju ryżowego (u nas tłuszcz gęsi)
1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
mała papryczka chili
dowolna kombinacja dodatków – na zdjęciach:
papryka czerwona, marchew, fasolka szparagowa
papryka czerwona i żółta, marchew, papaja
brokuł, papryka czerwona
Warzywa, jak brokuł czy
fasolka, powinny być przygotowane al dente, paprykę, papaję pokroić w kostkę,
marchew - w talarki lub słupki. Filet z kurczaka czy polędwiczkę z indyka
pokroić na 2 cm kawałki (polędwiczkę wieprzową kroimy na cienkie plasterki),
posypać białym pieprzem, dodać starty czosnek, imbir i wymieszać. Posypać mąką
kukurydzianą i znowu wymieszać.
Wszystkie składniki sosu
wymieszać w miseczce aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.
W woku lub na dużej patelni
rozgrzać olej i podsmażyć przygotowane mięso (ok. 4 min). Dodać posiekaną
papryczkę chili, warzywa i chwilę podsmażyć (ok. 2 min). Następnie wlać sos i
wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia.
Podawać ryżem lub makaronem
(np. ryżowym, z tapioki, soba) z posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
Wartości odżywcze są policzone
na wersję: pierś z kurczaka, papryka czerwona i żółta, marchew, papaja podane z
makaronem z brązowego ryżu.