1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2-3 łyżki cukru brzozowego
(ksylitolu)
1 szklanka
kefiru/maślanki/jogurtu
2 duże jajka
2-3 łyżki tłuszczu
gęsiego/masła/oleju kokosowego
Mąkę, proszek do pieczenia,
sodę, sól i ksylitol wsypać do miski i wymieszać łyżką.
Do większej miski wlać jogurt,
wbić jajka i dodać rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem
na najmniejszych obrotach. Dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać rózgą
lub zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę (im krócej
mieszamy, tym placki wyjdą bardziej puchate).
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i nakładać po 2
pełne łyżki ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć
na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione. Wówczas
przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi
dodatkami.