1 łyżka ksylitolu
2 łyżki mąki
Do niedużej miski wbić białka
jajek, żółtka zachować oddzielnie. Białka ubić na prawie sztywną pianę,
następnie dodawać ksylitol, dalej ubijając aż białka będą idealnie sztywne i
błyszczące. Wówczas dodać żółtka i zmiksować tylko do połączenia się
składników. Dodać mąkę i powtórzyć krótkie miksowanie do otrzymania jednolitej
masy.
Masę wyłożyć łyżką w 4 miejscach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić wypukłą stroną łyżki na placki o średnicy ok. 10 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 9-10 minut.
Wyjąć z piekarnika, przełożyć z papierem na blat i zdjąć z papieru, w razie potrzeby podcinając od spodu nożem. Od razu po zdjęciu złożyć w dłoniach na pół i tak złożone postawić pionowo w pojemniku.
Gdy omlety chwilę przestygną
można przełożyć je czym tylko chcecie: owocami, kremami, sosami, dżemami. U nas
omleciki upaćkane domową nutellą i przełożone jabłuszkiem (żarełko do pracy).