czwartek, 2 lutego 2017

PANCAKES NA ZDROWIE

Nie wiem jak u Was, ale u nas panuje zaraza. Najpierw mnie rozłożyło, a później małżowinek dołączył do mojego grona. Ratujemy się na wszelkie znane nam sposoby i stąd zrodził się pomysł na śniadanie, które wprowadza na ścieżkę ku lepszemu, czyli w tym wypadku PANCAKES NA ZDROWIE. Rozgrzewają, oblepiają gardło i stawiają na nogi.

PANCAKES OWSIANE
250 g jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru
2 duże jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mała szczypta soli

SOS POMARAŃCZOWO-IMBIROWY
3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze podzielone na cząstki (możecie obrać z błonek, ale my jesteśmy za leniwi)
skórka starta z 1-2 pomarańczy
4 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki drobno startego imbiru
4 łyżki miodu
2-3  łyżki żurawiny
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2-3 łyżki octu jabłkowego

Do miski włożyć wszystkie składniki sosu (oprócz octu), na dno miski wsypując żurawinę, tak aby moczyła się w soku. Odstawić do czasu przygotowania pancakes.

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać ksylitol, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.

Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 3 łyżki ciasta na jednego placka (wyjdą duże, jak u nas, ale można z powodzeniem nakładać po 1 łyżce i zrobić malutkie pancakes). Jednorazowo smażyć po jednym placku (jak robimy małe – to po 3-4 sztuki zachowując odstępy). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2-3 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty.

Jak już kończymy smażyć pancakes, do małego garnuszka lub rondelka przełożyć wszystkie składniki sosu pomarańczowego, dodać ocet i na małym ogniu podgrzewać. Jak pomarańcza puści sok, wszystko dobrze wymieszać, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Staramy się nie zagotowywać.

Gotowe pancakes polewamy sosem i szamiemy.

Wyszło nam 8 dużych pancakes, a porcja jest wyliczona na 1 pancakes z porcją sosu.