1 brokuł podzielony na
różyczki
1 żółta papryka pokrojona w
słupki
1 czerwona cebula pokrojona w
większą kostkę
6-7 drobniejszych marchewek
przekrojone na 2-3 kawałki
250 g pomidorków koktajlowych
nieduża główka czosnku
oliwa z oliwek
tymianek
sok z cytryny
słodka papryka
sól
pieprz
Do miski wlać 2 łyżki oliwy z
oliwek, łyżkę soku z cytryny, wsypać łyżeczkę soli, łyżkę tymianku i pieprz do
smaku, wymieszać. Natrzeć piersi z kurczaka marynatą, ułożyć je w misce,
przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jak kurczak odstoi swoje,
wyciągnąć go z lodówki i zacząć przygotowywać warzywa.
Nagrzać piekarnik do 200’C (grzanie
góra-dół, bez termoobiegu). Warzywa wyłożyć równo na dużą blachę (jeśli nie ma
ona nieprzywieralnej powłoki – warto wyłożyć ją folią
aluminiową), skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem do smaku, łyżką
tymianku i rozgniecionymi ząbkami czosnku (4 większe zostawić do kurczaka).
Przygotować 4 arkusze folii
aluminiowej (o wymiarach ok. 30 x 30 cm). Na środku pojedynczego arkusza
położyć pierś z kurczaka, posypać ją czerwoną papryką, położyć na górze ząbek
czosnku. Górny i dolny koniec arkusza połączyć nad kurczakiem i zwinąć, po czym
zwinąć prawy i lewy koniec. Przygotowane tak pakieciki z kurczakiem wyłożyć na
drugą blachę.
Blachę z warzywami wstawić do
nagrzanego piekarnika, trochę powyżej środka wysokości, a pod wstawić blachę z
kurczakiem. Piec 30 minut.
Z całości wyszły nam 4 porcje.