0,5 kg mielonego filetu z indyka
150 g kaszy orkiszowej
pół posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
po 1 łyżeczce kurkumy, suszonego oregano, słodkiej
papryki w proszku, po szczypcie ostrej papryki i cynamonu, 1/2 łyżeczki kminu
rzymskiego
SAŁATKA
2 dojrzałe awokado
3 pomidory malinowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
sól i pieprz, kawałeczek świeżej chili
Kaszę orkiszową ugotować
zgodnie z instrukcją z opakowania. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz
lub tacę i ostudzić.
Zmielone mięso włożyć do
miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę zeszkloną na patelni razem ze
startym czosnkiem), łyżkę oliwy, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie
przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz
wymieszać.
Masę podzielić na 8 części i z
każdej uformować kotlecika (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).
Rozgrzać patelnię grillową,
położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą
stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty. W międzyczasie jak smażą się
burgery robimy sałatkę.
Awokado przekroić na pół,
usunąć pestkę, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miski,
skropić sokiem z cytryny, dodać pokrojone pomidory, szczypiorek, posiekane
chili, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Gotowe burgery podawać z
sałatką i np. kefirem.
Całość podzieliliśmy na 4
porcje.