z batatem i zieloną fasolką
szparagową
3-4 średniej wielkości bataty
450-500 g zielonej fasolki
szparagowej
4 piersi z kurczaka (ok. 150
gramów),
oliwa z oliwek,
4 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, pieprz,
rozmaryn, tymianek.
Przygotować 4 arkusze papieru
do pieczenia (o wymiarach ok. 30 × 30 cm). Na środku pojedynczego arkusza
położyć pierś z kurczaka, skropić oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem i
tymiankiem, odwrócić i powtórzyć. Położyć na górze ząbek czosnku. Górny i dolny
koniec arkusza połączyć nad kurczakiem i zwinąć, po czym zwinąć prawy i lewy
koniec. Tak przygotowany pakieciki przełożyć na blachę.
Obieramy bataty, kroimy na
grube frytki, układamy na drugiej blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia),
skrapiamy oliwą z oliwek i lekko posypujemy rozmarynem.
Obie blachy wstawiamy do
piekarnika (batat wyżej, a kurczak niżej) nagrzanego na 200 stopni (góra-dół)
na 30 minut.
Po 15 minutach wyciągamy
blachę z batatami, przesuwamy je na bok i w wolne miejsce wsypujemy fasolkę,
skrapiamy ją oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy całość z powrotem do
piekarnika.
Po kolejnym kwadransie posiłek jest gotowy.
Z podanej ilości otrzymujemy 4 porcje.