3 (45 ml) łyżki sosu sojowego
4 (60 ml) łyżki wody
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżka brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
ok. 150 g np. piersi z kurczaka, polędwiczki z indyka,
polędwiczki wieprzowej
biały pieprz
1 ząbek czosnku, starty
2 cm korzenia imbiru, starte
1 łyżka oleju (np. ryżowego)
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
świeża kolendra lub natka pietruszki (i opcjonalnie
świeże chili) do posypania
dowolna kombinacja warzyw – na zdjęciach:
brokuł, kukurydza cukrowa, marchew
papryka czerwona, marchew
brokuł, marchew, fasolka szparagowa
Warzywa powinny być przygotowane al dente. Filet z
kurczaka czy polędwiczkę z indyka pokroić na 2 cm kawałki (polędwiczkę
wieprzową kroimy na cienkie plasterki), posypać białym pieprzem, dodać starty
czosnek, imbir i wymieszać.
Wszystkie składniki sosu włożyć do rondelka i podgrzewać
cały czas energicznie mieszając aż składniki się połączą a sos będzie
jednolity.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć
przygotowane mięso (ok. 4 min), pod koniec obsmażania posypać mąką i wymieszać.
Dodać warzywa i chwilę podsmażyć. Następnie wlać sos hoisin i wymieszać,
jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia.
Podawać ryżem lub makaronem (np. ryżowym, z tapioki, soba)
z posiekaną dymką lub szczypiorkiem posypując świeżą kolendrą lub natką
pietruszki i opcjonalnie chili.
Wartości odżywcze są policzone dla wersji z kurczakiem z
papryką i marchewką.